I krisstider samarbetar vi hos PowerObjects för våra kunder - oavsett om det är att utforma en bättre work-from-home-konfiguration, öppna kritiska kommunikationslinjer för brådskande nyheter eller implementera den senaste tekniken för att bekämpa COVID-19-pandemin direkt hälsofronten, vi är här för dig.

Fjärrarbetande och osäkra tider

Tvärs över branscher som Life and Health Sciences, Financial Services, Manufacturing, Utilities och Local & Regional Government är vårt mål att hålla våra kunder uppe i hela den aldrig tidigare skådade COVID-19-pandemin.

Vi har byggt en Crisis Communications Power Apps lösning baserad på Microsoft-mallen för att hjälpa din organisation att dela information och samarbeta med teammedlemmar under denna krisetid. Det finns två applikationer i lösningen som tillåter administratörsrättigheter och slutanvändares rättigheter att kommunicera tidiga och relevanta meddelanden till anställda, värd och dela kunskapsbasartiklar och länka till alla RSS-flöden du väljer. För att hjälpa till med den aktuella situationen är appen själv - såväl som initial installation och pågående support - gratis.

Det finns flera sätt PowerObjects kan anpassa och utöka appens funktionalitet för att möta din organisations unika behov. Vi kan till exempel lägga till kundtjänstfunktioner såväl som andra aviseringar som är specifika för ditt företag. Låt oss veta om du vill bygga den här appen mer för dina unika krav.

App för planerad lättnad från lockdown

När lokala myndigheter och kommersiella organisationer börjar underlätta COVID-19-begränsningarna, vill du ge dina medarbetare tydlig syn på din driftsförmåga när du öppnar dina dörrar igen. Denna Power Apps-lösning hjälper till att effektivisera övergången till återinförande av ett mer normalt sätt att göra affärer. Se appen i aktion här.

Covid 19 Lockdown Easing Application

Förkonfigurerade automatiseringar för fjärr- och fälttjänst

Fjärrfunktioner och insikt för din personal och fältanställda är av största vikt under denna tid. Med en enkel SLA-hantering, förkonfigurerad ärendehanteringsprocess, optimerad chatbot-upplevelse och fjärrhjälpfunktioner kommer dina kundserviceteam att effektivisera verksamheten och öka deras kollektiva bandbredd.

Microsoft Health Bot

Om du är en sjukvårdsorganisation måste du veta om Microsoft Healthcare Bot - den senaste Bot-tekniken utvecklad av Microsoft som är HIPAA-kompatibel och kan snabbt implementeras under COVID-19-pandemin.

Inom ramen för Health Bot skapade Microsoft COVID-19-svarmallar baserade på realtidsdata från CDC, som täcker områden som förbättrar fallets avböjning och hjälper dig att bättre betjäna dina patienter, praktiskt taget.

Patienter kan delta i ett chattliknande sätt med Bot för att lära sig mer om COVID-19 och gå igenom en CDC-godkänd symptom självkontroller. Detta resulterar i minskade samtalsvolymer och ökad hastighet och noggrannhet för COVID-data till patienter. Vi kan snabbt arbeta med en klient för att stå upp med denna Health Bot-upplevelse med hjälp av COVID-19-mallen eller en anpassad version.

COVID-19 FAQs är en förhandsgodkänd lista med 175 frågor från CDC och kan också indexera andra FAQ-databaser. QnA Maker-funktionaliteten är ett bra exempel på kognitiva tjänster som utnyttjar Artificial Intelligence.

Kolla in botten själv! Och som alltid, Låt oss veta hur vi kan hjälpa dig att implementera Bot i din organisation.

Nödsvar Power App

Under denna pandemi släppte Microsoft denna Power Apps-lösning som tillhandahåller en uppsättning funktioner för sjukvårdsorganisationer för att samla in data för situationell medvetenhet om tillgängliga sängar och förnödenheter, COVID-19-patienter, bemanning och avvaktande utsläpp. Leverantörer använder denna Power Apps-mall för att spåra och få synlighet av kritiska men knappa resurser som tillgängliga sängar, ventilatorer och masker. Vi kan snabbt samarbeta med våra kunder för att ställa upp denna lösning för nödåtgärder Power Apps och finjustera den efter dina specifika behov - bara Låt oss veta när du är redo att implementera.

Applikation för kritisk förnyelse

Distribution har blivit en global fråga under COVID-19-pandemin. Appen med kritisk förnyelse säkerställer att ditt nätverk med platser över hela världen upprätthåller realtid insikt i inventering och kan uppdatera behov centralt och snabbt. Appen är byggd på CDS, har ett strömlinjeformat användargränssnitt och tar bara några dagar att konfigurera med ett business intelligence-lager inkluderat. Se appen i aktion här.

Ansökan om kritiska artiklar

Vi är här för att hjälpa

Med någon av dessa lösningar är teamet hos PowerObjects här för att hjälpa dem att passa dina exakta affärsbehov nu och under denna oförutsägbara tid. PowerObjects ger dig den mest avancerade tekniken som snabbt kan implementeras under COVID-19-pandemin. Vi fortsätter att vara engagerade i att driva framgång för din end-to-end-resa med våra fyra pelare för service, support, utbildning och tillägg.

Framför allt hoppas PowerObjects på din fortsatta goda hälsa. Vänligen håll dig säker och vet att vi tillsammans kommer att övervinna detta - och vi kommer ut den andra sidan starkare och mer motståndskraftiga.

Avatar för Joe D365

Joe D365

Joe D365 är en Microsoft Dynamics 365 superhjälte som kör på ren Dynamics adrenalin. I ansiktet av PowerObjects är Joe D365: s uppdrag att avslöja innovativa sätt att använda Dynamics 365 och föra applikationen till fler företag och organisationer runt om i världen.